Verlof buiten de schoolvakanties wordt in principe niet verleend. De volgende redenen zijn geen geldige reden voor extra verlof:
In sommige gevallen kan de directeur bijzonder verlof verlenen:
Gewichtige omstandigheden
Bijvoorbeeld bij een overlijden, huwelijk of jubileum van een familielid, of bij een wettelkijke verplichting die niet buiten schooltijd kan worden nagekomen.
Behandeling bij leerproblemen
Als uw kind vastloopt in zijn ontwikkeling en behandeling nodig is die niet buiten schooltijd kan plaatsvinden, kan ero nder voorwaarden verlof worden verleend. Dit gebeurt op basis van advies van de leerkracht, interen begeleider en directie, en moet onderbouwd zijn met bijvoorbeeld een behandelplan.
Medische noodzaak
Bijvoorbeeld als extra vakantie medisch noodzakelijk is. Dit moet worden aangetoond met een verklaring van een arts.
Beroep van ouders
Wanneer vanwege de aard van het beroep geen vakantie in de schoolvakanties mogelijk is, kan éénmaal per schooljaar maximaal tien schooldagen vrij worden gegeven. Dit geldt alleen als het aantoonbaar onmogelijk is om in reguliere vakanties op vakantie te gaan. Een uitgebreide schriftelijke werkgeversverklaring is verplicht. Belemmeringen of organisatorische problemen op uw werk valllen daar niet onder en geven dus geen recht op vakantieverlof; het moet echt gaan om de aard van het beroep.
Let op:
Overige verlofaanvragen
Bezoeken aan huisarts, tandarts of ziekenhuis dienen zoveel mogelijk buiten schooltijd gepland te worden. Indien de afspraak onder schooltijd valt, bent u verplicht om uw kind op school op te komen halen.
Verlof dient u schriftelijk aan te vragen bij de directeur, bij voorkeur minimaal acht weken van tevoren. Aanvraagformulieren zijn op school verkrijgbaar.
Verlof zonder toestemming geldt als ongeoorloofd verzuim en moet door de school worden gemeld bij de leerplichtambtenaar. Deze kan een proces-verbaal opmaken.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de directeur of de leerplichtambtenaar van uw woongemeente.
Verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directeur of de leerplichtambtenaar wordt gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De schoolleiding is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden, die proces-verbaal kan opmaken.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de directeur of de leerplichtambtenaar van uw woongemeente.
Vrijstelling van onderwijs
Volgens de wet op het primair onderwijs zijn alle leerlingen verplicht deel te nemen aan het onderwijs. Wel kan het voorkomen dat ouders een verzoek hebben om hun kind vrij te stellen van het deelnemen aan bepaalde onderwijsactiviteiten. Een vrijstelling kan alleen worden gegeven door het bestuur. Bij toezegging bepaalt het bestuur welke onderwijsactiviteiten voor de vrijstelling in de plaats komen.
Verlof bij religieuze verplichtingen
Bij godsdienstige of levensbeschouwelijke feestdagen heeft uw kind recht op verlof. Denk aan Chinees of Joods Nieuwjaar, het Suikerfeest, Offerfeest of Holifeest. U hoeft hiervoor geen aanvraag in te dienen; een mondelinge mededeling aan de school volstaat. Per gebeurtenis geldt doorgaans één dag verlof.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de directeur Ilja Booms (ilja.booms@twijs.nl), de administratie (ria.slinger@twijs.nl) of de leerplichtambtenaar van uw woongemeente.
Hierbij het formulier voor het aanvragen van buitengewoon verlof